unnamed.png

Best9moms

Hier vind je het blog wat Hanny van Best9moms speciaal voor onze website geschreven heeft. Wat ze schrijft zijn belangrijke dingen om als (nieuwe) moeder zo af en toe onder ogen te krijgen en om goed te onthouden. Vergeet jezelf niet, en maak er het beste van. 7 tips om in balans te blijven. 

Show.33 - 7 tips: bewuste keuzes in het moederschap

Moeder worden een droom voor vele vrouwen. Een droom die voor velen gelukkig uit mag komen. Toch is het moederschap in werkelijkheid vaak heel anders dan in je dromen. De onvoorwaardelijke liefde is heel echt. Maar de chaos die het moederschap in je leven veroorzaakt, komt meestal niet voor in je dromen. Het moederschap zet je leven totaal op z’n kop. Mama worden, betekent dat jij bewust keuzes moet maken om de regie te behouden. 

 

Verandering in het moederschap

Het moederschap verandert je leven, het verandert jezelf. Het moederschap heeft een grote impact op je dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden. Dit doe je er niet zomaar even bij. Het moederschap zit vol met nieuwe taken die een plekje moeten krijgen tussen al het andere dat jij op een dag wilt doen. Dit maakt je dagen druk tot zelfs overvol. Als jij alles wat je voor je zwangerschap deed, wilt blijven doen. Dan gaat dit gewoonweg niet in 24 uur passen. Het moederschap is immers een fulltime baan, naast je gewone baan en tijd voor jezelf. Als je niet oppast blijft er niets meer over van je vrije tijd of de tijd voor jezelf. Terwijl jij deze extra hard nodig hebt. 

Het moederschap verandert ook jezelf. Wat voor je zwangerschap heel belangrijk voor je was, kan nu ineens helemaal niet meer interessant zijn. Bewuste keuzes helpen je om te gaan met de veranderingen van het moederschap. 

 

Keuzes stress

Keuzes maken is niet altijd makkelijk. Het lijkt allemaal zo belangrijk. Toch weet je ergens wel dat het niet meer allemaal kan. Maar wat ga je nu zeker wel doen en wat kun je beter laten vallen? Dat is voor iedere moeder anders en kan ook wisselen in de fase van het moederschap of de waan van de dag. Een aantal basisprincipes helpen je bij het maken van de juiste keuze.

  1. Laat jouw behoeftes leidend zijn in het moederschap. Vergeet de verwachtingen van anderen, negeer de goedbedoelde adviezen. Kies wat goed voor jou voelt, wat jij nodig hebt. 

  2. Houd bij je keuzes rekening met de behoeftes van je kind(eren). De juiste keuze is een samenspel tussen jouw behoeftes en de behoeftes van je kinderen en partner. De ene keer zijn zij belangrijker, de andere keer moet je vooral niet vergeten om voor jezelf te kiezen. 

  3. Neem de tijd voor goede zelfzorg: voldoende bewegen, gezonde voeding, slaap en ontspanning. In de combinatie die voor jou werkt. Dit geeft je de energie om er te zijn voor je kinderen en om bewuste keuzes te blijven maken. 

  4. Geef bewuste aandacht aan je kinderen. Het maakt niet uit hoeveel tijd je voor ze hebt, maar ben er echt voor ze als je er bent. En geniet hiervan!

  5. Focus je niet te veel op wat er niet goed gaat. Ben je vooral bewust van de mooie momenten die er ook zijn. Het moederschap is geen roze wolk, maar er zijn altijd geniet momentjes. 

  6. Streef niet naar perfectie, goed is goed genoeg. Perfectie bestaat niet in het moederschap. Laat het onhaalbare perfecte plaatje los. Laat je meevoeren met onverwachte gebeurtenissen van je dag. Maar houd wel de regie door zelf te kiezen hoe je met de situaties omgaat. 

  7. Vraag hulp als jij of je kinderen het lastig hebben. Hulp vragen is geen falen, hulp vragen is de manier om het makkelijker te maken voor jezelf en je kinderen. Hulp vragen kan bij vanalles en is altijd goed. Een oppas om zelf te kunnen sporten, de buurvrouw die een boodschap voor je doet of een coach om je kinderen beter te leren slapen of eten. 

 

De perfectie balans in het moederschap bestaat niet. Je blijft altijd balanceren, tussen jezelf, je gezin, je werk en je omgeving. Kies bewust voor wat je wel doet en voor welke ballen je laat vallen. Je hoeft echt niet op ieder feestje te verschijnen, maar alle feestje overslaan is ook zonde. Je hoeft geen fitmom te zijn, maar niet sporten en bewegen is niet goed voor je gezondheid en energie. 

Maak het moederschap makkelijker voor jezelf, pak de regie en maak bewuste keuzes!

 

Deze blog is geschreven door Hanny, mama- en zwangerschapscoach bij Best9Moms. Je volgt Hanny op Facebook & Instagram

20170722_102000.jpg

@

DSC03255_edited_edited_edited.jpg